Om projektet
Partnerskabets vision er at samle forsyningsbranchen om en fælles metode og værktøj til
udarbejdelse af LCA på anlægsaktiviteter i forsyningssektoren, som kan bidrage til:
• at forsyningsbranchen kan reducere miljøpåvirkningen fra anlægsaktiviteter
• at der anvendes fælles metoder, databaser og beregningsforudsætninger på tværs af forsyningsselskaber
• sammenligning og benchmarking på tværs af projekter og selskaber i forsyningsbranchen
• samarbejde, vidensdeling og erfaringsudveksling om LCA på tværs af branchen
Partnerskabet har som målsætninger:
• at udvikle første version af et fælles LCA-baseret værktøj, som kan anvendes på bygge- og anlægsprojekter inden for vand, spildevand og fjernvarme, og som senere kan udvikles til at kunne anvendes på en bredere vifte af forsyningsanlæg
• at udvikle fælles databaser som kan anvendes til LCA-beregningerne
Tidsplan
Partnerskabet bag ForsyningsLCA løber t.o.m. december 2025, hvor første version af værktøjet lanceres.
Partnerskabet har fra oktober 2023 til juni 2024, brugt tiden på at udvikle kravspecifikation for det kommende fælles LCA-værktøj samt LCA-metodebeskrivelse. Partnerskabet har også arbejdet på at etablere en governancemodel, der træder i kraft, når udviklingen af første version er færdig og som sikrer løbende finansiering, drift og videreudvikling af værktøjet mange år ud i fremtiden.
Det er besluttet, at selve udviklingen af værktøjet skal sættes i udbud, hvilket forventes at blive igangsat inden udgangen af 2024, med valg af leverandør i starten af 2025.
Hvem er det relevant for?
Det er ambitionen, at ForsyningsLCA’s kommende værktøj og metoder stilles frit til rådighed for hele forsyningsbranchen.
Målgruppen for ForsyningsLCA værktøjer er:
• projektledere/medarbejdere i forsyningsselskaber (med og uden LCA-erfaring), herunder også planlæggere og specialister
• rådgivere, som planlægger og udfører anlægsprojekter for forsyningsselskaber, med og uden LCA-erfaring
• entreprenører, med og uden LCA-erfaring, men med teknisk indsigt i anlægsprojekter
Værktøjets resultater henvender sig desuden til:
• ledere og medarbejdere i forsyninger og/eller i ejerkommuner, som primært skal bruge resultaterne fra ForsyningsLCA i f.eks. opgaver om bæredygtighed eller i kommunikation med andre – herunder kunder eller ejere
• ansvarlige for CSRD-data til rapportering – krav til levering – lovgivning
• leverandører med interesse i at vide, hvilken betydning deres produkter/materialer har for de samlede klimapåvirkninger og andre miljøpåvirkningskategorier
• myndigheder, f.eks. Forsyningssekretariatet
• uddannelsesinstitutioner - på sigt til brug i undervisningen
Med en bred sekundær målgruppe er der lagt vægt på, at ForsyningsLCA skal være brugervenlig, nem at forstå, og nem at anvende.
Hvorfor er det relevant?
På tværs af forsyningssektoren er der et stigende behov for at etablere fælles livscyklus-vurdering (LCA) baseret på metoder og -værktøjer, som branchen kan anvende til at opgøre og dokumentere miljøpåvirkningen fra anlægsaktiviteter i forsyningssektoren, herunder som led i at realisere forsyningernes egne målsætninger inden for klima, ressourcer og miljø.
Der opleves samtidig i højere og højere grad en forventning fra ejere og kunder til, at forsyningsselskaber kan opgøre og dokumentere miljøaftrykket fra forsyningsaktiviteter. Derudover bliver der stillet større krav til forsyningsselskabers rapportering inden for miljø og klima med implementeringen af EU’s Taksonomiforordning og CSRD-direktivet.
Bygge- og anlægsbranchen står samlet set for ca. 30% af den samlede CO2-udledning i Danmark, og en del heraf kan tilskrives forsyningssektoren, som hvert år investerer milliarder i ny forsyningsinfrastruktur. Forsyningsselskaberne kan derfor spille en aktiv rolle i at reducere miljøpåvirkningerne fra bygge- og anlægssektoren.
Der findes i dag ikke fælles LCA-værktøjer eller metoder, som ensretter hvordan forsyningerne arbejder med livscyklusvurderinger og som kan anvendes til at opgøre påvirkninger fra anlægsprojekter.
Med ForsyningsLCA-værktøjer bliver det muligt at kvantificere miljøpåvirkningen fra bygge- og anlægsaktiviteter og at identificere de potentialer og handlemuligheder der er for at reducere påvirkningen på klima og miljø, herunder udledning af drivhusgasser, brugen af ressourcer mv.
Kontakt
ForsyningsLCA, Projektleder: Ricki Christiansen, Tlf. 34458065 / richri@hofor.dk